Ali ste vedeli, da je kolagen pomemben gradnik našega telesa, ki se nahaja v vseh telesnih tkivih?

Verjetno ste tudi vi eden izmed tistih, ki ste o kolagenu že marsikaj slišali ali prebrali. Splošno mnenje je, da gre za sestavino, ki v našem telesu dela čudeže. Res je, kolagen ima izjemne učinke, ker gre za beljakovino, ki kot nekakšno lepilo naše telo drži skupaj. 

Čeprav se ob kolagenu najpogosteje pojavijo asociacije povezane z našo kožo, pa ga najdemo praktično v vseh tkivih našega telesa, od kosti, mišic, pa do kože. Pomemben podatek je, da poznamo kar 16 različnih tipov kolagena, kar pomeni, da je najbolje zastopana beljakovina v našem telesu.

Najboljši viri kolagena

Potrebno je vedeti, da s prehrano ne vplivamo na višjo raven kolagena, ampak vplivamo predvsem na njegovo presnovo. Za to, da naše telo lahko izdela kolagen, potrebuje aminokisline lizin, prolin in glicin, ki pa so prisotne le v nekaterih živilih.

Čisti kolagen se tako nahaja v koži, kosteh, kitah in katerih lahko pripravimo želatino ali pripravimo močno kostno juho in žolco. Vendar to ne bo dovolj za presnovo kolagena. Poleg tega moramo poskrbeti tudi za uživanje hrane bogate z vitaminom C in različnimi minerali, ki poskrbi, da proizvodnja kolagena sploh deluje.

Zakaj je uživanje kolagena pomembno?

Vsi zelo dobro poznamo pozitivne učinke kolagena na našo kožo. Poleg tega pa ima pomemben vpliv tudi na naše lase in trše nohte. To pa še ni vse. Kakovosten kolagen pripomore k boljši gibljivosti sklepov, trdim kostem, močnim mišicam in vpliva na zdravje črevesja, srca in ožilja.

Največja težava pa je, da naše telo po 25. letu starosti proizvaja vedno manj kolagena. To se odraža na naši koži, ki postaja manj elastična in vedno bolj ohlapna. Zato je čisti kolagen v obliki prehranskih dodatkov najboljša rešitev, če želimo upočasniti te procese staranja.