Mehčanje vode in boj proti vodnemu kamnu

V pitni vodi so raztopljene različne vrste snovi, ki pa ne smejo biti škodljive zdravju, saj je v nasprotnem primeru takšna voda strupena in strogo prepovedana za pitje ter tudi kuhanje. Največkrat je voda, ki se jo uporablja v gospodinjstvu, trda voda, kar pomeni, da vsebuje veliko vodnega kamna in drugih snovi, zato je mehčanje vode nujno potrebno.

Velik pokazatelj, da je potrebno mehčanje vode, je ta, da se vodni kamen nabira čisto vsepovsod in da se ga je zelo težko znebiti, saj nenehno nastaja zaradi tega, ker je voda pretrda in mehčanje vode ni bilo narejeno.

Mehčanje vode in boj proti vodnemu kamnu

 

Naprava za mehčanje vode

Naprava za mehčanje vode je bila razvita ravno zato, da se zmanjša nastajanje vodnega kamna in da se iz vode izločijo vse nepotrebne snovi, ki niso najboljše za uživanje. Vodni kamen lahko brez mehčanja vode povzroči tudi okvaro različnih pripomočkov, kot so likalnik, posoda, pralni stroj in podobno. Naprava za mehčanje vode deluje po principu ionske izmenjave, kar pomeni, da voda teče skozi ionsko smolo, v kateri poteka proces mehčanja vode in tako se prične izločati tudi vodni kamen.

Po pripravi določene količine mehke vode se naboj ionskega izmenjevalca izčrpa in ga je potrebno redno obnavljati. V večini primero je naprava za mehčanje vode avtomatizirana, kar pomeni, da sproti opravlja tudi opravljanje čiščenje vode, skrči pa se tudi samo pregledovanje naprave.

 

Mehčanje vode in trdota vode

Veliko dejavnikov vpliva na samo trdoto vode in njeno kvaliteto. Trdota vode je pomembna tudi za to, ker lahko povzroča ogromno vodnega kamna, ki pa za uživanje in za različne naprave ni najboljši, saj lahko povzroči, kar nekaj preglavic.

Za odstranjevanje vodnega kamna v napravah oziroma gospodinjskih aparatih danes obstaja ogromno učinkovitih čistil in odstranil. Tabletirana sol je dobro poznana za mehčanje vode, saj zelo učinkovito in hitro samo vodo zmehča in iz nje odstrani vodni kamen.