Ste vedeli, da je bila kava odkrita povsem po naključju?

Čeprav menite, da o kavi veste že prav vse in da vas o tem odličnem napitku ne more prav nič presenetiti, se v resnici zelo motite. Kako dobro vam je v resnici poznana kava, boste verjetno spoznali šele po tem, ko si boste prebrali nekaj zelo zanimivih in za marsikoga povsem nepoznanih dejstev.

Ste vedeli na primer, da je bila kava odkrita povsem po naključju? Verjetno ne. Odkril pa naj bi jo preprost kozji pastir.

 

Odkrita naj bi bila v devetem stoletju v Etiopiji

Eden od najbolj priljubljenih napitkov, torej kava, naj bi bila odkrita v Etiopiji, v 9. stoletju, in sicer povsem po golem naključju. Kozji pastir naj bi namreč opazil, da njegove koze uživajo neka zrnca, po katerih pa naj bi se precej čudno ali celo smešno obnašale. Tovrstna zgodba je nato prišla do lokalnega svetega moža. Ta je omenjena zrnca skuhal ter jih popil v obliki napitka. Posledično vso noč ni mogel zaspati.

Še eden od zanimivih podatkov v povezavi s kavo je tudi to, da kava velja za drugo najpogostejše trgovsko blago.

 

Zrna kave se delijo na dve večji skupini

Čeprav je kava vaš najljubši napitek, pa ni nujno, da veste, da se kavna zrna v resnici delijo na dve skupini. Na eni strani poznamo tako imenovana zrna arabike, na drugi pa zrna robuste. Precej dolgo časa je veljalo, da je kakovostna kava izdelana samo iz arabike. Kljub temu pa se v zadnjih letih precej uveljavlja tudi kava iz robuste.

Za kavo, ki je izdelana iz robuste, velja, da je precej bolj grenka ter da ima dvakrat več kofeina.

Ste vedeli, da je bila kava odkrita povsem po naključju?

 

Kakavovec velja za sadno drevo

Marsikoga pa bo zagotovo presenetilo tudi to, da je kava v resnici sadje. Kakavovec namreč velja za sadno drevo oziroma za grm. No, kavna zrna seveda niso sadje, temveč peške, ki so podobne jagodam češenj.