Različna senčila prinašajo različne prednosti

Senčila so praktičen pa tudi izjemno funkcionalen element za okenske odprtine in večje steklene fasade ter strehe. Učinkovito namreč preprečujejo direktni vdor sončnih žarkov in sevanje v prostor, in sicer z namenom, da ne bi prišlo do pregrevanja prostora, zlasti v poletnem času.

Na voljo so tako notranja kot tudi zunanja senčila. Med seboj pa se obe vrsti razlikujeta tudi po materialu, montaži, delovanju in ne nazadnje tudi po sami ceni.

Različna senčila prinašajo različne prednosti

 

Zunanja senčila

V kategoriji zunanjih senčil so zelo priljubljene zunanje žaluzije. Te so namreč označene kot izjemno dober toplotni izolator. Z njihovo pomočjo lahko uravnavamo želeno količino svetlobe v prostoru, hkrati pa nam ne zastirajo pogleda navzven. Na voljo so najrazličnejše vrste in sistemi tovrstnega senčila.

Med zunanja senčila sodijo tudi rolete. Te se uporabljajo za hiše, stanovanja, ne nazadnje tudi za poslovne prostore, in sicer kot odlična zaščita pred zunanjim hrupom, vlomi ter izgubo toplotne energije. Poleti takšna senčila delujejo kot odličen izolator, ker preprečujejo direkten vdor svetlobe v prostor in ga učinkovito ščitijo pred segrevanjem.

 

Notranja senčila

Za notranja senčila je na sploh značilno, da močno vplivajo na sam videz pa tudi na počutje v prostoru. Poleg funkcije za senčenje predstavljajo še dekorativni element. Med seboj se notranja senčila zlasti razlikujejo glede na videz, obliko, prosojnost in glede na sam način nameščanja.

Pomembno je, da so tovrstna senčila izdelana iz najbolj kakovostnih materialov, dovolj preprosta za uporabo, njihovo vzdrževanje pa bi moralo biti čim bolj enostavno. Ključno je tudi to, da preprečujejo prehajanje toplote iz prostora, kar pa je predvsem pomembno v hladnejšem času leta. Ena od poglavitnih prednosti, ki jih ponujajo tovrstna senčila, je zagotovo tudi to, da jih lahko po svojih željah učinkovito prilagajamo svojim notranjim prostorom.

V zadnjem času so med notranjimi vrstami senčil izjemno priljubljene tudi plise zavese, ki so ne samo nadvse funkcionalne, temveč tudi odličen dekorativni dodatek.